Orta Kulak İltihabı Neden Olur? Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri

28.04.2022
1.483
Orta Kulak İltihabı Neden Olur? Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri

Orta Kulak İltihabı Neden olur? Nedir? Nasıl Geçer? Kulak ağrısının nedenleri nelerdir sorusuna cevap aradığımızda önümüze geniş bir yelpaze çıkmaktadır Yetişkinlerde kulak ağrısının nedenleri ise kronik geçici hastalıklar farklı organların rahatsızlanması ile baş gösteren kulak rahatsızlıkları gibi birçok nedenleri vardır.

Bunlardan başlı çaları kulağın kendisinden kaynaklanan  iç kulak dediğimiz bölgede mikrobik tümörlere bağlı olarak kulak kepçesi ile alakalı kulak zarı orta kulak içi dış kulak ile alakalı problemlerdir. Bunlara genel olarak  tıp literatüründe premier diye isimlendirilen  hastalıkların  nedeni olarak adlandırılmaktadır.

Orta Kulak İltihabı Nedenleri?

Kulak yapısal olarak kapalı bir şekli sahip olduğundan dolayı genellikle dışarıdan anlaşılması mümkün değildir kulak rahatsızlıklarından bildiğimiz kabakulak hastalığı Gibi  dışarıdan bariz belli olmamaktadır, Onun dışındaki kulağa bağlı hastalıklar muayene yapılarak Doktor kontrolünde teşhis edilmesi gerekmektedir.

Orta Kulak İltihabı Nasıl Anlaşılır?

Muayene de özellikle dış kulak çevresinde başlayarak muayene yapılır dış kulak çevresinde herhangi bir rahatsızlık yok ise kulak içerisinde kulak kirliliği ile alakalı bazı nedenler kulak ağrısı, mikrobik bazı vakıalara neden olabilmektedir Ayrıca kulak içerisinde tümörlere bağlı olarak tümörlerin kulakta ağrı, yanma, Duyma kaybı gibi rahatsızlıklara sebebiyet vermektedir.

Kepçe kulak kontrolü Kulak zarı iç kulak taraması genel olarak yapıldıktan sonra kulak ağrılarının kafa boyun ve boğaz bölgesinde bazı rahatsızlıklara bağlı olarak Ağrı veya sızı yapabilmektedir ikinci aşamada bu kısımlarda muayene gerçekleştirilir.

Orta kulak iltihabı Nedir? Neden Olur?

Orta kulak rahatsızlıkları günümüzde ve de geçmişte çok sık rastlanılan genellikle küçük yaşta çocuklarda baş gösteren hastalıklardan biridir, kulak rahatsızlıkları özellikle küçük çocuklar için yeterince ve günlük hayatlarını aksatan bir hastalık türüdür, doktorların tavsiyeleri kulak rahatsızlıklarında ve özellikle orta Kulak iltihabında doğal yollarla hastalığın tedavi edilmesini tavsiye etmektedirler.

Bu Rahatsızlığın çok sık rastlanan olması bazı soruları beraberinde getirmektedir  en çok sorulan soruları yanıtlamaya çalışacağım.

Orta kulak Hastalığın başlangıcı, orta kulak rahatsızlığı belirtileri orta kulak iltihabına neden olan etkenler nelerdir? orta kulak iltihabı nasıl geçer, orta kulak iltihabı kişiden kişiye bulaşır mı, orta kulak iltihabı bulaşıcı bir hastalık mıdır ve daha birçok sorunun cevabı bu makalemizde yer almaktadır.

Orta Kulak Yapısından bahsedelim, orta kulak üç önemli bölümden oluşmaktadır birincisi Örs ikincisi  çekiç üçüncüsü ise üzengi dir. bunların hepsi balona benzer hava ile kaplı olan bir ortamda bulunmaktadır östaki  Borusunun görevi kulağımızdaki basıncı stabil tutmakla görevlidir.

Orta Kulak İltihabı Tekrarlar mı?

Orta kulak rahatsızlıkları yukarıda saymış olduğumuz nedenlerin herhangi bir tanesinden kaynaklı olabilir, çok sayıda orta kulak ağrısına neden olan hastalık bulunmaktadır kulak ağrısı ve benzer bir problemi yaşayan hasta tam olarak neden kaynaklandığını Bilemediğin de hastalığın ne şekilde bir önem arz ettiğinden haberdar olmadığı için en kısa sürede doktor kontrolü ne başvurması gerekmektedir.

Özellikle küçük yaştaki çocukların 0 ile 3 yaş arası bebeklerde ortaya çıkan orta kulak iltihabı çok sık görülen bir rahatsızlık 0 3 yaşına kadar orta kulak rahatsızlığı geçirmemiş bir çocuk yok denecek kadar azdır.

Orta Kulak Hastalığı Bulaşıcı mıdır?

Orta kulak hastalığı kendi başına bulaşıcı bir hastalık değildir. yalnız Orta kulağa neden olan soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon ve farklı bulaşıcı bir hastalık başkasına geçtiğinden karşı tarafta da aynı hastalığın nüksetmesi söz konusudur.

Orta kulak iltihabı neden olur sebepleri nelerdir?

  • Östaki borusu tıkandığında orta kulak iltihabına neden olmaktadır,
  • Yetersiz beslenme ve çevresel faktörlerle bağışıklık sistemimizin zayıflamasına ve  orta kulak iltihabı olabilmektedir,
  • Bazı kişilerde orta kulak iltihabının nedeni genetik olabilmektedir.
  • Dawn Sendromlu kişilerde
  • Damak Anomali ne bağlı nedenler
  • Çok nadir de orta kulak iltihabının bir nedeni ise alerjik sebeplerdir.
  • Göl Dere yatağı gibi kirli sulara  bağlı orta kulak iltihaplanmaları.

Çocuklarda Orta Kulak  Belirtileri Nelerdir?

Küçük çocuklarda kulak ağrısı genellikle yatar pozisyonda belli olmaktadır, çocuk yatar pozisyonu aldığında şiddetli bir ağrı ile kalkmak ister.

Bebeklik döneminde ise konuşarak anlatamadığından dan huzursuzluk, kulak ağrısının olduğu bölgeye boynunu bükmesi şiddetli Ağlama gibi belirtiler gösterir.

Çocuklarda Ve Bebeklerde Kulak İltihabı Nasıl Anlaşılır?

  • Kulak içerisinde kokulu iltihap gelmesi.
  • Uyuma Problemi
  • Dengede duramamak
  • Baş dönmesi
  • Yemek yiyememe.
  • Orta Kulak İltihaplanmasını Nasıl Anlarız
  • Kulağınızda Şiddetli diş ağrısına benzer ağrılar duyuyorsanız.
  • Ağrı olmadığı halde Sık aralıklarla Kulan Çınlaması yaşıyorsanız Kulak iltihabı başlangıcı olabilir.
  • Denge  denge Kaybı yaşıyorsanız.
  • İştahsızlık Var ise
  • Mide Bulanması, Basen Kusma Oluyor ise
  • Geceleri  uyuyamamak.

Orta Kulak  İltihabının Tedavi Yolları Nelerdir?

Orta Kulak İltihabı İlaç Tedavisi

Orta kulak iltihabı tedavi yolları genellikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır orta kulak iltihaplanmaları basit bir hastalık gibi görülmemelidir bazen çok basit tedaviye ihtiyaç duymadan geçebilen iltihaplanmalar olduğu gibi ameliyata Varan bazı orta kulak iltihaplanmaları da bulunmaktadır.

Orta kulak iltihaplanmalarını  hafife almamamız gerektiğini hatırlatmak isteriz, tedavi şekline doktorumuzun karar verildiği gibi genellikle ağız yoluyla alınan antibiyotik ve ağrı kesiciler ile tedavi edilebilmektedir, hastalığın şekline ve iltihabın durumuna bağlı olarak kulak içerisine müdahale gerekebilmektedir, orta kulak iltihabı çok sık tekrar ediyor ise sürekli bu problemi yaşıyorsanız muhtemelen daha kronik bir problem olduğundan ameliyat ve iç kulak zarına müdahale gibi durumlar söz konusu olmaktadır.

Orta Kulak İltihabına Bitkisel Çözümler Nelerdir?

Dr İbrahim Saraçoğlu kulak iltihabı için bitkisel tedavi yöntemi

Orta Kulak İltihaplanmasına Soğan Kürü

Profesör Doktor İbrahim Saraçoğlu kulak iltihabı tedavisi için önerdiği soğan küründen bahsedeceğiz Öncelikle orta boy bir soğanı rendeleyip veya Blenderden geçirdikten sonra tülbent ve benzeri başka bir Süzgeç ile suyunu süzün farklı bir yöntem ile de suyunu çıkarmanız mümkün çıkarmış olduğunuz soğan suyunu iltihap kapmış olan kulağınıza günde 2 ‘Defayı geçmemek kaydıyla, uygulanmalıdır bu uygulamayı kulak iltihabı geçmiyor ise  uzun vadeli yapmamak gerekir.

Hazırlamış olduğunuz bu kürü ağrılı veya iltihaplı olan kulağınıza 1-2  Damla damlatarak kullanabilirsiniz ağrının çok kısa sürede geçtiğini göreceksiniz .

Kulak İltihabına, Ve ağrısına Sarımsak Tedavisi

Orta kulak iltihabı tedavi yollarından bir tanesi de sarımsaktır Sarımsağın antibiyotik ve ağrı kesici özelliği vardır vücudumuzun ihtiyacı olan doğal ağrı kesiciler ve antibiyotikler kısmına girmektedir,

Öncelikle bir yemek kaşığı zeytin yağını 2 adet küçük parçalara bölünmüş sarımsağı bir kaba koyup ocakta 5 dakika kadar Kaynatın ardından soğumasını bekledikten sonra kulağınıza 3 Damla’yı geçmeyecek şekilde uygulayın.

Sarımsak ile bir diğer yöntem ise aynı şekilde sarımsağı iyice püre haline getirdikten sonra yine 5 dakika kadar kaynatıp ince bir bez içerisine koyup bezi Ağrı duyduğunuz kulağınıza yerleştirin 10 15 dakika kadar beklettikten sonra çıkarabilirsin.

Orta Kulak Ağrısına Sıcak Kompres Uygulaması

Kulak ağrısına iyi gelen bir diğer yöntem ise kulağınızı sıcak tutmaktır sıcak su koymuş olduğunuz sıcak su torbası gibi, veya herhangi Pamuklu bir gireceğinizi veya havluyu ısıtıp Ağrılı kulağınıza koyup bir süre bekletin.

Orta Kulak İltihaplanmasına Çay Ağacı Yağı Tedavisi

Sarımsakta olduğu gibi çay ağacı yağının da anti bakteriyel özelliği vardır kulak iltihaplanmaları ve iç kulak enfeksiyonunda,3 veya 4 Damla çay ağacı yağı ve 2 yemek kaşığı zeytinyağlı karıştırarak içerisine bir çay kaşığı kadar elma sirkesi koyun güzelce karıştırdıktan sonra, kulağınıza birkaç damla damlatıp 5 -10 dakika bekleyin bunu günde 3 kere uygulayabilirsiniz

Kulak Ağrısı Neden Olur

  • Kulak kısmında oluşan tümörler
  • Travmatik durumlar
  • Donma ve soğuk algınlığına bağlı rahatsızlıklar
  • Vücutta kan birikimi olarak adlandırılan (hematom)
  • Kulağa Su Kaçması
  • Sert Bir cisim İle Kulak Temizliği
  • Yüksek ses patlamaları ile Meydana Gelen Rahatsızlıklar

Kulağa Kaçan Su nasıl Çıkarılır?

Banyoda Kulağa Kaçan Su nasıl Çıkarılır, Kulağa Kaçan su çıkmaz ise ağrıya Neden olurmu? Kulağa Kaçan Suya İlaç Tdevisi gerekirmi şimdi Bunlara cevap verelim.

Banyoda Kulağa Kaçan Su nasıl Çıkarılır

En kolay ve etkili olan yöntem hangi kulağınıza kaçtıysa  o kulağınızın üzerine yan bir şekilde yatıp elinizi su kaçan kulağınıza kapatın hava almayacak şekilde kapatmanız gerekmektedir. Bu kapama kısa süreliğine kulağınıza vakum görevi görecektir. bir süre bekledikten sonra kulağınızdaki suyun çıktığını göreceksiniz,

Kulağa Kaçan Su çıkmaz ise Ağrıya Neden olur mu?

Kulağa kaçan su Ağrıya, fazla su kaçması durumunda kulak zarına zarar verebilir işitme kaybına baş ağrısı gibi nedenlere yol açabilmektedir.

Kulağa Kaçan Suya İlaç tedavisi gerekir mi ?

Genellikle ilaç tedavisi uzun süre müdahale edilmeyen su kaçmalarında iltihaplanma ,ağrı, ve işitme kaybına sebebiyet vermiş ise ilaç tedavisi uygulanır sonuç alınmaz ise kimi vakıalarda  cerrahi müdahaleye kadar varabilmektedir.

Dış Kulak Rahatsızlıkları Nelerdir

  • Dışarıdan Yabancı cisimlerin etkisiyle
  • Dış kulak içerisinde oluşan iltihaplanma ile
  • Dış kulakta kulak Kirinin toplanması ile
  • Zona
  • Travmatik Durumlar
  • Tümörlere Bağlı

Kulak Zarı Ve Orta kulağa Bağlı Kulak Rahatsızlıkları Nelerdir?

  • Orta kulak içerisinde bulunan iltihap
  • İç kulak zarının yırtılması,
  • Kulak bölgesinde su birikmesi
  • Orta kulak kısmında bulunan havalı bölgenin iltihap Toplaması
  • Östaki tüpü tıkanıklığı.

Sekonder Olarak Ağrıya Neden Olan Hastalıklar Nelerdir

  • Ağız yoluna bağlı hastalıklar
  • Diş eti ve diş hastalıkları
  • Soğuk algınlığı  ve Bademcik iltihaplanması
  • Farenjit
  • Ağız mantarı gibi ağız içi yaralara neden olan hastalıklar
  • Kalıtsal tümörler
  • Gırtlak kanseri
  • Çene yapısına bağlı hastalıklar
  • Akciğer hastalıkları.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.