Bademcik İltihabı Nedir? Neden Olur? Nasıl Geçer?

02.11.2020
2.263
Bademcik İltihabı Nedir? Neden Olur? Nasıl Geçer?

Bademcik Nedir ?Bademcikler boğazın üst kısmında ve her iki yanında bulunur geniz eti ile birlikte vücudumuzun bağışıklık sisteminin bir parçasıdır.dışarıdan gelen bakteri ve mikroplara karşı filtre görevi görür vücudumuzun savunma sisteminin temeli olan antikor üretiminde önemli rol oynar bademcikler bakteri ve mikroplarla savaş da öncü birliklerdir diyebiliriz.

Ancak çok fazla bakteri ve mikrop girişi olduğu zaman vücudumuzda buna paralel olarak antikor üretimini artırır artışı ve bakterilerin etkisiyle bademcikleri iltihaplanarak şişer

Bademcikler Neden Şişer ?

Bademciğin en çok şişme nedenleri arasında aşırı soğuklar,nezle,grip,enfeksiyonları veya kişinin bağışıklık sistemi düşüren olumsuz durumlardır bu gibi durumlarda  bademcikler tepkisel olarak şişebilirler,çocuklarda daha sık görülmesinin sebebi çocukların bağışıklık sisteminin nispeten erişkinlere göre daha zayıf olması ve el ve ayakların çok rahat durmayıp sokakta çeşitli yerlerle devamlı temas halinde olması kendi aralarında okulda mikropları paylaşması ile ilgili sebeplerden dolayıdır.

Çocuklarda Bademcik Şişmesi Nedenleri

Nedeni yönelik tedavi çocuklarda önem arz etmektedir çocuklarda bademcik iltihabının en sık sebebi çeşitli Mikroplardır bunlardan birincisi çok küçük mikroplar bu virüs türü mikroplara karşı genellikle antibiyotik etki etmez bu nedenle bademcik iltihabı olan bir çocukta Öncelikle iki gün gözlem altında tutmak gerekir ve bu durumlara bağlı bademcik iltihaplanmarında ateş çok yüksek derecelere gelmez yani 37 civarında bir ateşi olan bir çocuğa hemen antibiyotik başlamamak gerekir ama 38 buçuk ve üzeri 38 ve üzeri daha doğrusu ateşi varsa ve huzursuzluğu artmışsa çocuğun hareketlerinden anlayabilirsiniz.

Bir de çocuğun muayenesinde genellikle tüm kulak burun boğaz hekimleri bunu ayırt edebilir bakteriyel bir bademcik iltihabı varsa uygun dozda antibiyotik başlanmalıdır. Çocuğun ateşini düşürmek için gerekli antipiretikler yani ateş düşürücüler kullandırılmalı çocuğa bol sıvı verilmeli çünkü sıvı verilmediği zaman istediğiniz kadar ateş düşürücü kullansanız çocuğun ateşi düşmez ayrıca rahatsızlık dönemi boyunca beslenmesi iyi sağlanmalı ve istirahat ettirilmelidir.

Bademcik İltihabı Nedenleri

Bademcik Hastalığı Nedenleri

Bademcik iltihabı ya da vücutta herhangi bir bölgenin iltihabının oluşabilmesi için öncelikle vücut direncinin düşmesinden kaynaklı bir durumdur.

Vücut direncini düşüren en önemli faktörler olarak şunları sıralayabiliriz bir soğuk hava iyi beslenememe iyi uyuyamama iyi dinlenememe gibi faktörlerle vücut direnci düşmektedir  vücut direnci düştüğü zaman boğazımızda zaten normalde mevcut olan mikroorganizmalar yani bakteriler artık aktif hale gelir. Çünkü uygun bir ortam bulmuştur bademcikte yerleşen mikroplar da veya bazen başka bir kişi ya da birey tarafından alınan mikroplar tarafından vücut direnci düştüğü için vücudun savunma sistemi zayıfladığı için bademciklerde yerleşen mikroplar bademcik iltihabına sebep olur .

Bademcik İltihabı Tedavisi

Bademcik iltihabı tedavisi çok ilerleme olmamışsa ilk olarak bitkisel yöntemler ile geçirilmeye çalışılmalı ama kişi de halsizlik ilerliyor ateşi başlıyor genel kırgınlığı artıyorsa o zaman mutlaka doktora gitmesi gerekir doktora gittiğinde ne gibi tedaviler uygulanır? Öncelikle grip viral ve bakteriyel olduğunu yapılan muayenelerde ayırt ettikten sonra ortaya çıkmaktadır  eğer viral enfeksiyonsa genel rahatlatıcı ilaçlar verilmektedir grip ilaçları,gargaralar,ağrı kesiciler,ateş düşürücüler,öksürük varsa farklı antibiyotik ilaçlar kullanılarak tedavi edilmektedir

Boğaz iltihabının tekrarlaması için minimum 5 gün,beta enfeksiyonu var ise gün gün sayısı artırılarak antibiyotiğin kullanılması gerekiyor. Bunun yanı sıra gargaralar verilebilir ateş düşürücüler ilaçlar kullanılmaktadır kişinin genel durumu çok bozuksa bu ilaçlar iğne şeklinde de verilebiliyor, bazen kişi yatırılarak gerekli destek  sağlanarak da tedavi edilebiliyor.

Bademciklerin üzerinde yer alan enfeksiyonun yarattığı zarların temizlenmesi kişiye oldukça rahatlatan ve enfeksiyon sürecinde azaltan bir işlemdir normal muayenehane şartlarında kişi muayene koltuğunda otururken özel solüsyonlarla bademcik üzerindeki iltihaplanmanın temizlenmesi şeklindedir bu yöntem hastayı rahatlatan bir yöntemdir

Bademcik Şişmesi Horlamaya Neden Olurmu?

Horlama uyku sırasında yutak bölgesindeki kasların normalden daha fazla gelişerek hava yolunu daraltması ile oluşur.Bunun nedenleri baktığımızda birçok nedeni görebiliriz en çok karşılaştığımız neden kilodur çünkü kilolu olan kişilerde boyun bölgesindeki yağlanma dan dolayı havayolu daralmıştır bunun yanında alt çenesi normalden küçük olan kişilerde de horlama çok daha fazla gözlenmektedir alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklar horlamayı neden olabilmektedir yapılan çalışmaları ve sigara ve alkol kullananlarda kullanmayanlara göre horlama yakalanma riski 4 kat daha fazladır uzun süreli antidepresan kullanan kişilerde horlama ve uyku apnesi de sıkça gözlenmektedir

Bademcik iltihaplanması ilerlemiş ise ve boğaz yolunu tıkama noktasına geldiğinde horlamaya sebebiyet verdiği az rastlanır bir durumdur,genellikle horlamanın nedenleri arasında yukarıda saymış olduğumuz maddelerden kaynaklanmaktadır.

Bademcik Şişmesine Doğal Tedavi Yöntemleri

Bademcik Şişmesine Ne iyi Gelir?

Bademcik şişmesine ne iyi gelir bitkisel Şimdi bademciklerin iltihaplanarak şişmesi ile yaşanan bu sıkıntıları hafifletmek veya geçirmek için ilaç veya antibiyotik kullanmak istemeyenlere bitkisel reçeteler vererek yardımcı olmak istiyoruz.

Bal ve Limon

1 tatlı kaşığı bal ve 1 limonun suyunu bir su bardağı sıcak suyun içinde iyice karıştırın dilerseniz karışımın içine bir tutam karabiber de ekleyebilirsiniz,bu karışımı gün içinde 3-4 kez içebilirsiniz ılık süt ile de içebilirsiniz.

Süt ve Zerdeçal

Bir bardak ılık sütün içine 1 tatlı kaşığı Zerdeçal ve bir tutam karabiber ekleyip içerseniz daha da etkili olacaktır.

Ihlamur Limon Kabuğu ve Elma

Ihlamuru demlerken içine bir dilim elma ve Limon Kabuğu atarak bademcik şişmesini çok daha kısa sürede etkili bir şekilde atlatabilirsiniz,şeker yerine bal koymaya da unutmayın

Ballı Ihlamur

Ballı Ihlamur boğaz için şifa deposudur bir su bardağı sıcak suyun içine yarım tatlı kaşığı toz tarçının koyarak yaklaşık 7-8 dakika demlenmesini bekleyin ister sade ister içine bal ve limon ekleyerek için günde 3 bardaktan fazla içmemeye özen gösterin.

Ada Çayı İle Gargara

Adaçayını bir bardak sıcak suda 10 dakika kadar demleyin ve süre bekledikten sonra da bu karışım ile gargara yapın.

Zerdeçal İle Gargara

Bademcik iltihaplanmasına karşı Bir bardak sıcak suyun içine 1 tatlı kaşığı zerdeçal ilave edin ve güzelce karıştırın sonra bu karışımı süzün gargara yapın.

Günde dört beş kez yapabileceğiniz bu karışım boğazınızda ki iltihabının kurumasında etkili olacaktır.

Siyah Turp ve Bal

Siyah turpun ortasını dikkatlice oyun oyuk kısmın içine bal dökün bunu yaptıktan sonra turpun tepesinden kestiğiniz parçaları yeni kapak biçiminde kullanarak turpun ağzını kapatabilirsiniz.Daha sonra turpu bir bardağın üstüne oturtarak sabaha kadar bekletin süzülen suyu için boğaz şişmesine karşı çok etkili bir yöntem olduğuna gözlerinizle şahit olun.

Not:Küçük çocuklara ve diyabet hastalarına ise önerilmez

Sarımsak Suyu Tedavisi

Bir diş sarımsak ikiye bölüp ağzınıza atın ve şekerlemeler gibi suyunu emin eğer bunu yapamıyorsanız bir bardak suyun içine 3 diş sarımsak atarak 10 dakika kaynatın daha sonra karabiberi ilave ederek için.

Sarımsak ağızda bıraktığı kokuyu gidermek için dört beş tane maydanoz çiğnemek işe yarayacaktır.

Zeytin Yağı Ve Soğan Tedavisi

  • Bir yemek kaşığı zeytinyağında orta boy 2 adet soğan rendeleyerek kısık ateşte kavurun daha sonra temiz bir tülbentin içine koyun ve boğazınıza sarın boğaz şişkinliğini hemen rahatlatacaktır.
  • Kekik böğürtlen ebegümeci nane kuşburnu gibi bitki çayları sıvı tüketimi için idealdir gün boyu burç ayları içerek sıvı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz bol bol taze sıkılmış meyve suyu tüketin.
  • Drekt bir tedavi yöntemi olmasa da şeker emmek tükürük bezlerinin çalışmasını sağlar ve bu şekilde boğazının kuru kalmasını önleyerek  iltihaplanmanın çoğalmasının önüne geçer.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.